Storytellers: Antti Karppinen

Nimi: Antti Karppinen
Erikoistuminen: Brändikuvaus, koulutus
Koulutus: VVI
Yhteystiedot: 
www.anttikarppinen.com
www.aliascreative.fi
www.keksiagency.fi/tekijat/kuvaajat/antti-karppinen

”Olen pitkään hionut omaa kuvaustyyliäni, jolla erottautua muista tekijöistä. Haluan luoda vahvoja visuaalisia tunnelmia, joista välittyy kiinnostukseni elokuviin ja tv-sarjoihin. Voimakkaat, visuaaliset ilmiöt kiehtovat minua.”

Kouluttava brändikuvaaja

Olen valokuvaaja, visuaalinen artisti ja nykyisin yhä enemmän myös kouluttava brändikuvaaja. Yli puolet työajastani kuluu kouluttamisen parissa. Kierrän kouluttamassa ympäri Suomea ja Eurooppaa. Kansainvälistymistäni ovat edistäneet Adoben ja Fujin kaltaiset yhteistyökumppanit.

Pidän kouluttamisesta erittäin paljon. Mitä enemmän koulutan muita ihmisiä, sitä enemmän opin myös itse uutta. Vuorovaikutus kehittää molempiin suuntiin. Tutustun samalla uusiin ihmisiin ja verkotun. Koulutustapahtumissa on inspiroivaa nähdä, miten nopeasti ihmiset oppivat ja omaksuvat uusia asioita. Koska en voi revetä moneen paikkaan yhtä aikaa, olen tehnyt myös opetusmateriaaleja verkkoon. Ne ovat osoittautuneet hyvin suosituiksi. Rajala Pro Shop on ollut mukana myymässä ja markkinoimassa kehittämiäni AliasEDU -verkkopalvelun kursseja asiakkailleen. Toimin Suomessa Fujin ja Elinchromen Suomen Ambassadorina sekä kansainvälisesti Chromaluxen ja Koy Labin Ambassadorina. Lisäksi olen kiertänyt Pohjoismaissa Adoben Roadshown mukana. Syksyn aikana lanseeraan myös mobiilisovelluksen, joka tuo uusia mahdollisuuksia koulutukseen. Tulevaisuuden tavoitteeni on päästä mukaan esimerkiksi kansainvälisen Creative Live -verkoston kouluttajaksi.

“Olen aina ollut kiinnostunut elokuvien, tv-sarjojen ja
pelien visuaalisesta maailmasta.”

Nousukiitoon nettipeleistä

Olen aina ollut kiinnostunut elokuvien, tv-sarjojen ja pelien visuaalisesta maailmasta. Innostuin graafisesta suunnittelusta, kun olin vaihto-oppilaana Jenkeissä. Palattuani Suomeen perustin kuopiolaisten kollegoideni kanssa uusmediafirman Orchimedia, jonka pyörteissä pääsin kokemaan 1990-luvun lopun uusmedian huiman hypen nousuineen ja laskuineen. Yritysfuusioiden myötä sain olla mukana odotukseen perustuvan bisneksen kiemuroissa sekä kokea hienoja hetkiä ja tarinoita. Pääsin suunnittelemaan esimerkiksi mobiilisisältöjä teleoperaattoreille sekä urheilu- ja hyvinvointipalveluja. Opin samalla myös digitaalisen maailman ansaintalogiikan periaatteita, joista on ollut hyötyä myöhemmin valokuvaajana.

Digikamera muutti maailmani

Uusmediahuuman jälkeen siirryin itsenäiseksi yrittäjäksi ja aloin keskittyä enemmän kuvaamiseen. Olin innostunut kuvaamisesta jo 2000-luvun alussa. Kun markkinoille alkoi tulla järkevähintaisia ja laadukkaita digikameroita, aloin investoida enemmän valokuvauskalustoon. Kuvien käsittelyn helppous ja nopeus innostivat minua erikoistumaan valokuvaukseen. Aloin ottaa kuvia kaverini kanssa erilaisista teemoista, joita myimme kansainvälisiin kuvapankkeihin. Samoihin aikoihin tutustuin myös muotokuvaaja Tiina Haringiin. Tiina on ollut valokuvaajan urani kannalta tärkeä mentori. Hän on opettanut minulle paljon olennaista esimerkiksi ihmisten kuvaamisesta tai valaisun merkityksestä kuvaukseen. Kuvasin kaikkea mahdollista Kuopion alueella: lapsia, häitä, valmistujaisia, yrityskuvauksia ja kuvituskuvia kuvapankkiin. Nykyisin olen mukana osakkaana Alias Studiot Oy:ssa, joka syntyi, kun aiemmin Tiinan kanssa perustamani Studio Foxy ja kuopiolainen Studio Alias yhdistyivät vuonna 2009. Yhdistymisen myötä saatoin keskittyä oman tyylini kehittämiseen.

”Liikun mielelläni kuvissani fantasiamaailmassa, joka on toteutettu yhdistelemällä digitaalista kuvankäsittelyä, omia kuviani ja kuvapankkien aineistoja..”

Todellisuuden kuvittaminen ei ole mun juttu

Olen pitkään hionut omaa kuvaustyyliäni, jolla erottautua muista tekijöistä. Haluan luoda vahvoja visuaalisia tunnelmia, joista välittyy kiinnostukseni elokuviin ja tv-sarjoihin. Voimakkaat, visuaaliset ilmiöt kiehtovat minua. Kuvitan tarinoita ja luon maailmoja, joissa kohteena olevat henkilöt voisivat olla peräisin suosituista elokuvista tai tv-sarjoista. Olen kuvannut Suomen ja Euroopan parhaimpia cosplay-harrastajia ja ikuistanut heitä leffajulisteiden kaltaisiksi kuviksi.

Aloitan esittelyni verkkosivuillani näillä henkilökohtaisilla töilläni, jotka ovat intohimoni, vaikkeivät sinänsä välttämättä tuokaan liikevaihtoa. Uskon silti vakaasti, että henkilökohtaiset työni avaavat minulle uusia asiakkuuksia. Vahvoista henkilökohtaisista töistäni jää muistijälki, joka ehkä innostaa asiakkaita miettimään, voisiko tyylini tukea heidän brändimaailman visuaalista ilmettä. Liikun mielelläni kuvissani fantasiamaailmassa, joka on toteutettu yhdistelemällä digitaalista kuvankäsittelyä, omia kuviani ja kuvapankkien aineistoja.

Maailmaan mahtuu paljon erilaisia tapoja toteuttaa kuvia ja hankkia niillä elantonsa. En ylenkatso muiden tapaa toimia, mutta tiedän, että minä en ole dokumentoiva kuvaaja. Todellisuuden kuvittaminen ei ole mun juttu.

“Haluan ajatella, että mielikuvituksella ei ole rajoja. Kilpailuihin osallistuminen on yksi tapa pitää oma mielikuvitus jatkuvasti liikkeessä.”

Auta miestä jolla on pähee parta

Vuonna 2014 perheeni muutti Walesiin, kun vaimoni sai paikan sikäläisestä yliopistosta. Sain itse aloittaa kuvatuottajan urani tyhjästä kaupungissa, jossa en tuntenut ketään eikä kukaan tuntenut minua. Asetin tavoitteeksi vuoden mittaisen oleskelun aikana päästä tekemään jotakin BBC:lle. Aloin luoda verkostoa ja portfoliota Purpleport -portaalilla, jossa eri luovan alan osaajat etsivät toisiaan yhteisiin projekteihin. Silmääni osui viesti mieheltä, joka oli ajamassa pois hipsteri-partansa ja etsi kuvaajaa ikuistamaan partansa viimeiset hetket. Hän osoittautui BBC:lle videoeditointeja tekeväksi freelanceriksi, jonka avulla pääsin mukaan Dr. Who -tv-sarjan taustakuvauksiin. Onnistuin verkottumaan vuoden aikana monipuolisesti ja toteuttamaan useita projekteja, joista en olisi osannut unelmoidakaan lähtiessäni Walesiin. Otin muotokuvia mm. Game of Thrones tv-sarjan näyttelijöistä ja tein brändikuvausta Jaguarille ja Under Armourille. Suurin osa isoimmista asiakkaistani päätyi minulle, sillä olin auttanut oikealla hetkellä jotain henkilöä, jonka kontaktit auttoivat puolestaan minua eteenpäin. Jaoin osaamistani, tutustuin ja verkostoiduin uusiin ihmisiin. Kun uskaltaa ja haluaa jakaa osaamistaan, se lopulta palkitsee. Sharing is caring.

Haastan itseni kilpailuilla

Saavutetut voitot kansainvälisissä valokuva-alan kilpailussa vahvistavat käsitystäni, että olen löytänyt oman visuaalisen tyylini. Haluan ajatella, että mielikuvituksella ei ole rajoja. Kilpailuihin osallistuminen on yksi tapa pitää oma mielikuvitus jatkuvasti liikkeessä. Haluan aina luoda kisoihin jotakin sellaista, mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt. Samalla pyrin tekemään jotakin erilaista, mitä en ole ennen kokeillut. Endless-teokseni saavuttama kultamitali World Photographic Cupissa Japanissa vuonna 2017 on erityisesti jäänyt mieleeni, sillä teos oli minulle hyvin henkilökohtainen ja teoksen tunnelmat ovat puhuttaneet ihmisiä ympäri maailmaa.

Maailma tarvitsee edelleen vaikuttavia kuvia, jotka pysäyttävät katsojan ja herättävät tunteita. Työstän parhaillaan erään pörssiyrityksen tulevaisuuden visioita kuviksi, joita käytetään heidän esittelyissään myöhemmin. On jännittävää visualisoida kuviksi maailmaa, jota ei ole vielä visualisoitu. Luoda kuvia todellisuudesta, jota ei ole olemassa.

Teksti: Olli Manninen