Storytellers: Joonas Vinnari

Nimi: Joonas Vinnari
Erikoistuminen: Dokumentoiva extreme outdoor -videokuvaus aidoissa miljöissä
Koulutus: Ammattikokki. ”Jokaisen pitäisi käydä kolmen vuoden kokkikoulutus. Siinä oppii kaiken olennaisen sekä oma-aloitteisuudesta että tiimityöstä, mistä molemmista on ollut minulle paljon hyötyä videoprojekteissani. Jos pärjäät ravintolakeittiössä, pärjäät missä vaan”.
Yhteystiedot: 
Fotonokka

”Aina ei tarvitse mennä kauas. Seikkailu voi alkaa kotiovelta. Konan tilaama elämysvideo Not far from Home retkipyöräilijä Erkki Punttilan matkasta Sipoosta Repovedelle oli mieluista toimeksianto. Aidossa ympäristössä dokumentoidussa retkipyörävideossa näkyy kädenjälkeni äänisuunnittelua myöten”

Aitojen hetkien outdoor-videokuvaaja

Haluan dokumentoida extreme outdoor -urheilulajeja aidoissa ympäristöissä. Haluan löytää valon luonnosta ja ottaa tilanteet haltuun sellaisina kuin ne ovat. Vältän keinotekoisia kuvarakennelmia.

Valokuvauksen ja videokuvaamisen löysin kilpaharrastukseni kautta. Innostuin jo nuorena pyöräilystä. Aloitin jo 10-vuotiaana BMX-pyöräilyn ja siirryin myöhemmin maastopyöräilyyn.  Osallistuin alamäkipyöräkisoihin, mutta parhaimmat kicksit sain Freeride extreme -pyöräilystä, jonka ansiosta pääsin kansainvälisen Kona-pyöräilybrändin sponsorikuskiksi. Pyöräilytapahtumien myötä pääsin matkustamaan ympäri maailmaa ja aloin kuvata pyöräilyn lomassa omia videoita. Konan markkinointitiimi piti töistäni ja pääsin tiimiin mukaan kuvaamaan videoita heidän tarpeisiinsa.

”Kona on ollut minulle todellinen kuvaamisen korkeakoulu, sillä olen saanut tehdä heille erilaisia, vaativia töitä. Olen kuvannut tähän mennessä yli 200 videota Konalle, joka on edelleen pääasiakkaani.“

Kona on minun korkeakouluni

Olen työskennellyt Konalle viimeiset 15 vuotta. Videoiden ja still kuvien ohella olen välillä tehnyt myös paljon markkinointiin liittyviä muita töitä, mutta viihdyin parhaimmin videokameran takana. Olen vahvimmillani, kun voin dokumentoida Konan-pyörät aidoissa luonnonoloissa, siten että pyörä on osa suurempaa maisemaa.

Vuosien aikana olen ollut mukana Konan eri tuotantotiimeissä ja oppinut käytännön kautta ammattini. Erityisen jännittävää on ollut työskennellä Kanadassa, missä extreme urheilulajien ympärille on kasvanut Hollywood-tuotantojen kaltainen valtava teollisuus. Olen ollut mukana suurtuotannoissa, joissa on työskennellyt samaan aikaan paljon erikoistuneita kuvaajia helikopteritiimeistä alkaen. Olen itse keskittynyt useimmiten tekemään pienellä kalustolla pieniä tarinoita, jotka tukevat suurten tuotantoryhmien päätuotantoja. Ihmisten tarinat ja tarkat detaljit inspiroivat minua. Olen halunnut näyttää töilläni, että lopputulos ratkaisee, ei valtava laitearsenaali. Kona on ollut minulle todellinen kuvaamisen korkeakoulu, sillä olen saanut tehdä heille monipuolisia, vaativia töitä. Olen kuvannut tähän mennessä yli 200 videota Konalle, joka on edelleen pääasiakkaani. 

Paluu Suomeen

Kona-yhteistyön myötä muutin Ranskaan, missä asuin viisi vuotta. Työskentelin Konan showroomissa Sveitsissä, mutta jouduin miettimään tulevaisuuteni uusiksi vuonna 2015, kun Konan Sveitsin toimisto siirtyi Lontooseen. Minulla olisi ollut mahdollisuus muuttaa vaimoni kanssa joko Lontooseen, Monacoon tai Vancouveriin, mutta päätimme palata takaisin Suomeen. Nyt siihen löytyi hyvä sauma. Teen täältä käsin edelleen töitä Konalle, mutta olen löytänyt myös uusia paikalisia asiakkaita urheilun ja matkailun alalta. Suomi on itse asiassa tajuttoman hyvä maa. Täällä kaikki toimii ja työskentely on helppoa. Meidän luontomme tarjoaa huimat mahdollisuudet tehdä visuaalisesti kiehtovia videoita, eikä aina tarvitse lentää Kanadaan tai Alpeille, jos haluaa luoda herkullisia extreme-elämyksiä. Työskentelen oman yritykseni Dirt & Street Productions kautta, mutta olen mukana myös kuvatuotantotoimisto Fotonokan listoilla. On inspiroivaa päästä tekemään uusia juttuja toisten ammattilaisten kanssa.

Joo ja miten?

Konan leivissä olen oppinut tekemään mitä yllättävämpiä juttuja. En koskaan sano uusille töille ei tai että en osaa, vaan olen luonteeltani joo ja miten se tehdään -tyyppi. Jos minulta tilataan vaikkapa 3D-grafiikkaa, mitä en ole aiemmin tehnyt, otan selvää miten se tehdään, kysyn neuvoja, harjoittelen ja rupean töihin. Aina voi oppia jotain uutta kun ajaa itsensä pois epämukavuusalueelta. Se pätee niin kuvaamiseen kuin extreme pyöräilyynkin. Luonnossa voi tulla aina esiin yllättäviä tilanteita, jotka panevat ennakkoon suunnitellun käsikirjoituksen uusiksi. Kuvattava pyöräilijä saattaa loukkaantua ja kuvaukset jäävät siihen. Tai tulee rajuilma, jonka ansiosta lopputulos on ennakoitua hätkähdyttävämpi.

Teollinen tulevaisuus kiehtoo

En mieti valtavasti tulevaisuutta, missä olen vaikkapa viiden vuoden kuluttua. En halua lyödä lukkoon tulevaisuuttani tässä ja nyt, vaan pidän kaikki polut avoimina. Olen tehnyt paljon visuaalisesti kiehtovia juttuja, mutta haluaisin tulevaisuudessa uudistaa ilmaisuani. Jos vuosi toisensa jälkeen keskittyy pelkästään visuaalisuuteen, ajaa helposti itsensä loppuun eikä enää osaa tehdä muuta tai uusiutua. Nyt olen innostunut drone-kameroista, joiden avulla tehtäville ilmakuvauksille on selvästi tällä hetkellä paljon kysyntää täällä Suomessa. Haluaisin jatkossa tehdä drone-kameralla myös esimerkiksi teollisuuden tarpeita palvelevia kuvauksia. Olisi jännittävää kuvata drone-kameralla vaikkapa tuulimyllyjä tai sähkölinjoja, jolloin kuvauksia voisi käyttää laitteistojen toimivuuden seurannan tai työturvallisuuden apuna. Myös vaativien työmaaympäristöjen tai isojen työkoneiden kuvaaminen inspiroi minua.

Teksti: Olli Manninen