Storytellers: Meeri Utti

Nimi: Meeri Utti
Erikoistuminen: tilakuvaus, henkilökuvaus
Yhteystiedot: meeriutti.com

”Haluaisin tulevaisuudessa tehdä myös jonkin ajallisesti pidemmän projektin, jossa voisin samalla seurata, miten kehityn itse kuvaajana. Nyt työni on aika hektistä, nopeita kuvauksia nopealla aikataululla.”

Tilakuvaus inspiroi

Olen tällä hetkellä innostunut erilaisten tilojen kuvaamisesta. Se tuo virkistävää vastapainoa henkilökuvaukselle, mistä asiakkaat todennäköisesti tuntevat minut parhaiten.

Olen viime aikoina tehnyt paljon yhteistyötä suunnittelutoimisto Rune & Berg Designin kanssa. Toimisto on erikoistunut modernien yritystilojen suunnitteluun, jolle on ominaista oivaltava ja elämyksellinen asiakaskokemus. Yhteistyömme sujuu mainiosti. Toimisto määrittelee, millaisia kuvia he haluavat modernisoimistaan kohteista, mutta saan silti hyvin vapaat kädet toteuttaa omaa näkemystäni kuvauksissa. Tilakuvauksessa minua inspiroi muotojen, värien ja huonekalujen asetelmallisuudesta syntyvä vaikutelma. Pyrin luomaan kolmiulotteisesta maisemasta kaksiulotteisia, pelkistettyjä kokonaisuuksia.

Työharjoittelu poisti arkuuden

Valokuvaajan ura ei ollut minulle itsestäänselvä valinta. Lukioikäisenä menin kavereiden kanssa valokuvauskurssille kansanopistoon. Kuvasin tosi paljon, kehitin filmit itse pimiössä ja aloin kiinnostua enemmän valokuvauksen vaikuttavuudesta. Lähdin opiskelemaan vuonna 1998 Turun taideakatemiaan, joka oli opetukseltaan hyvin taidepainotteinen. Teimme myös paljon näyttelyitä. Olin nuorena aika arka ja minusta oli vaikea kuvata ihmisiä. Valokuvauksen opettajani patisti minut työharjoitteluun Turun Sanomiin, jossa sain tulikasteen sanomalehtikuvauksesta. Työharjoittelu oli hyvä tapa haastaa itsensä aina uudelleen joka kuvauskeikalla ja huomasin viihtyväni valokuvaajan työssä.

3.9.2010, Helsinki, cucci, Turnbull&Asser, Brioni, Canali, Valentino, Paul Smith, Hackett, Versace, Hackett, Armani, Prada, Kiton

”Kuvaajana en pyri erityisemmin tutustumaan ihmisiin ennen kuvauksia. En koe sitä tarpeelliseksi. Kuvaajana voin vaikuttaa siihen, millä tavalla kuvaan tai miltä ihminen kuvassa näyttää, mutta en usko ihmisen luonteen välittyvän kuvaan. Lopputuloksessa näkyy enemmän kuvaaja kuin kuvattava. .“

Kokemus karttui Kauppalehdessä

Valmistuttuani muutin Helsinkiin ja työskentelin jonkin aikaa freelancerina, minkä jälkeen menin kuvatoimittajaksi mainostoimisto Taivaaseen. Urani kannalta viisi vuotta Kauppalehden valokuvaajana oli erittäin kokemusrikasta aikaa. Verkostoiduin monipuolisesti ja kerrytin osaamista talousjournalismin kuvauksesta Kauppalehdessä vuosina 2007-2012. Sinä aikana tein paljon henkilökuvia sekä tuotekuvausta Optioon. Olen kuitenkin luonteeltani yrittäjähenkinen ja perustin vuonna 2013 aluksi oman toiminimen, sittemmin osakeyhtiön, jonka kautta nykyisin työskentelen. Toimeksiantoni tulevat suunnittelutoimiston lisäksi lehtitaloilta, viestintätoimistoilta ja yritysasiakkailta.

Improvisointi ja näkemys pitää työt tuoreina

Olen työskennellyt valokuvaajana 15 vuotta ja viihdyn työssäni todella hyvin. Valokuvaajan työssä on mielestäni parasta, ettei koskaan tiedä ennakkoon, millaisia työtehtäviä on edessä seuraavaksi. On itse asiassa jännittävää mennä yhä uudelleen epämukavuusalueelle ja haastaa itsensä.  Kuvaan mielelläni asiakkaan määrittelemissä paikoissa. Tartun hetkeen, improvisoin ja pyrin löytämään jonkin oivaltavan näkökulman kuvauskohteeseen. Tällainen visuaalinen löytöretki saa luovuuteni tikittämään ja inspiroitumaan työstäni.

Videokuvaus ja äänisuunnittelu haltuun

Useat asiakkaat haluavat still-kuvien ohella myös liikkuvaa kuvaa. Olen päivittänyt osaamistani Helsingin kaupungin järjestämällä videoeditoinnin ammattitutkinnolla ja Suomen Journalistiliiton äänikursseilla. Olen saanut uusi kiksejä äänisuunnittelusta. Äänen ja kuvan yhteispelillä voi luoda kiehtovia elämyksiä, joita haluaisin tulevaisuudessa toteuttaa esimerkiksi yritysvideoissa.

Ekologiselle ekskursiolle

Odotan innolla tulevaa työmatkaani USA:han, jonne lähden toimittajakollegani kanssa kuvaamaan kestävän kehityksen teemaan liittyviä kohteita. Sen mahdollistaa ympäristöministeriön myöntämä matka-apuraha, jonka tavoitteena on edistää ympäristöasioita koskevan tiedon lisäämistä. Tämä projekti poikkeaa muista töistäni, sillä teemme sen avoimin mielin ilman valmista toimeksiantoa. On  kiinnostavaa hypätä täysin tuntemattomaan ja lähteä tekemään kuvareportaasia fiilistellen sen mukaan, mitä eteen tulee. 

Haluaisin tulevaisuudessa tehdä myös jonkin ajallisesti pidemmän projektin, jossa voisin samalla seurata, miten kehityn itse kuvaajana. Nyt työni on aika hektistä, nopeita kuvauksia nopealla aikataululla.

Selfiet muokkaavat minäkuvaa

Olen keskustellut viime aikoina paljon kollegoitteni kanssa henkilökuvauksesta. Vaihdamme ajatuksia, miten pitkälle henkilökuvia on mielekästä käsitellä, jotta myös kuvattava henkilö on tyytyväinen lopputulokseen. Villisti yleistynyt selfiekuvien harrastus on tuonut uusia haasteita henkilökuvaukseen. Ihmiset ovat innostuneet kuvaamaan itseään erilaisten filttereiden läpi ja ovat välillä pettyneitä, kun näkevät ammattikuvaajan otoksia itsestään. Selfiet muokkaavat minäkuvaamme, haluamme nähdä itsemme yhä enemmän muokatussa todellisuudessa. 

Valokuvaajana haluan luoda henkilöistä realistisen näköisiä otoksia, joissa teknisenä tehokeinoina käytän ainoastaan valaistusta. Vahvistan näkemystäni miettimällä kuvattavan liikkeitä, asentoja tai miljöön värimaailmaa. 

Näkemys ja oivallus erottavat ammattilaiset harrastelijoista

Kuvaajana en pyri erityisemmin tutustumaan ihmisiin ennen kuvauksia. En koe sitä tarpeelliseksi. Kuvaajana voin vaikuttaa siihen, millä tavalla kuvaan tai miltä ihminen kuvassa näyttää, mutta en usko ihmisen luonteen välittyvän kuvaan. Lopputuloksessa näkyy enemmän kuvaaja kuin kuvattava.

Mielestäni juuri näkemys ja oivallus erottavat ammattikuvaajat harrastelijoista. Nykyisin kenen tahansa on mahdollista ottaa teknisesti onnistunut valokuva, mutta massasta erottuva kuva edellyttää visuaalista oivallusta ja näkemystä, jonka ammattikuvaaja osaa toistaa aina uudestaan sovitussa aikataulussa.

Teksti: Olli Manninen