Storytellers: Katri Kapanen

Nimi: Katri Kapanen
Erikoistuminen: sisustus, muotoilu ja ruokakuvaus
Koulutus: Visuaaliviestinnän instituutti, Tampere
Yhteystiedot: 
www.katrikapanen.com
Instagram: @katrikapanen

”Ammattivalokuvaajaksi päädyin monen kollegani tavoin oikeastaan sattumalta. Kuvasin jo nuorena paljon kaikkea mikä kiinnosti minua. Joskus koulun yläasteella ajattelin, että valokuvaajan ammatti olisi hieno juttu, mutta en oikeastaan osannut ajatella sitä vielä silloin tulevana uravalintana.”

Brändien kuvaaja

Kuvaan mielelläni brändien tarinoita. Olen erikoistunut visualisoimaan sisustamista, muotoilua ja
ruokakulttuuria. Inspiroivimmat tulokset syntyvät, kun saan olla mukana jo brändien konseptoinnin
ja kuvasuunnittelun alkuvaiheessa.

Kuvaustyylini on visuaalinen ja luonnollinen. Haluan luoda kauniita ja puhtaita kuvia, joiden
tunnelma on arjen yläpuolella. En ole luonteeltani niinkään dokumentoiva kuvaaja, vaan rakennan
asetelmia ja ympäristöjä, joihin luon valon avulla haluamiani vahvoja tunnelmia. Visuaalisessa
näkemyksessäni korostuu myös elokuvamaisuus ja graafisuus.

Ammattivalokuvaajaksi päädyin monen kollegani tavoin oikeastaan sattumalta. Kuvasin jo nuorena paljon kaikkea mikä kiinnosti minua. Joskus koulun yläasteella ajattelin, että valokuvaajan ammatti olisi hieno juttu, mutta en oikeastaan osannut ajatella sitä vielä silloin tulevana uravalintana. Innostukseni valokuvaukseen vahvistui, kun lähdin välivuodeksi Jenkkeihin ja opiskelin siellä taideaineita ja valokuvausta. Collegen opettaja piti valokuvaustyylistäni ja kannusti minua jatkamaan valokuvauksen opiskelua.

Stockmann

”Lopetin työt Potkalla vuonna 2008, kun lähdin Montrealiin Kanadaan mieheni työn mukana. Minulla oli myös mahdollisuus työskennellä Kanadassa ja hakeuduin aktiivisesti yhteistyöhön paikallisten ruokatoimittajien ja arkkitehtien kanssa. Kävin näyttämässä portfoliotani paikallisille mainostoimistoille.“

Potkastudios käynnisti uran

Kun palasin takaisin Suomeen 2000-luvun alussa aloin heti hakea harjoittelupaikkaa eri studioista. Pääsin oppisopimuskoulutukseen ja harjoittelemaan helsinkiläisiin valokuvausstudioihin. Sain mahdollisuuden oppia alaa jo uraa tehneiden valokuvaajien opissa. Suoritin myös valokuvausalan tutkinnon Tampereen Visuaaliviestinnän instituutissa. Urani ammattikuvaajana alkoi toden teolla, kun heti valmistumisen jälkeen pääsin valokuvaajaksi Pekka ja Hilkka Potkan perustamaan Potkastudios Oy:hyn, jossa sain tehdä paljon mainosruokakuvausta ja still life -kuvausta. Potkastudios oli myös kuvankäsittelyn näkökulmasta uraauurtava paikka ja ehdin neljän vuoden aikana monipuolistaa siellä omia taitojani valokuvaajana ja kuvankäsittelijänä.

Montreal avasi silmät: portfolio uusiksi

Lopetin työt Potkalla vuonna 2008, kun lähdin Montrealiin Kanadaan mieheni työn mukana. Minulla oli myös mahdollisuus työskennellä Kanadassa ja hakeuduin aktiivisesti yhteistyöhön paikallisten ruokatoimittajien ja arkkitehtien kanssa. Kävin näyttämässä portfoliotani paikallisille mainostoimistoille. Näiltä kontakteilta saadun palautteen myötä ymmärsin, että minun on suunniteltava portfolioni kokonaan uusiksi. Monet yhteistyökumppanit olivat kiinnostuneita, mikä on minun oma henkilökohtainen tyylini tai kuka minä olen oikeastaan valokuvaajana. Suomessa tekemistäni kuvauksista koottu portfolio oli hyvin mainoskampanjakeskeinen, niin kuin portfoliot Suomessa siihen aikaan olivat. Kanadassa valokuvan ammattilaiset korostivat omien projektien ja oman kuvaustyylin merkitystä. Sikäläiset mainostoimistot valitsevatkin usein kuvaajan projekteihin kuvaajan henkilökohtaisen kuvaustyylin perusteella, ei niinkään aiemmin toteutettujen kampanjoiden vuoksi.

Sera Helsinki

Asun ja Residence ovat inspiroivia kumppaneita

Palattuani Kanadasta Suomeen perustin oman studion ja pääsin heti tekemään paljon erilaisia kuvauksia, vaikka 2010-luvun alussa valokuvaajien työmarkkinat olivatkin muuttuneet rajusti. Nykyisistä kuvauksistani noin puolet tulee suoraan yritysasiakkailta ja toinen puoli erilaisista editorial-kuvauksista. Sisustuksen ja muotoilun kuvauksia teen paljon Asun- ja Residence – julkaisujen kanssa. Asun on kuudesti vuodessa ilmestyvä sisustamisen ja muotoilun erikoislehti. Residence on puolestaan Aller Median sisustukseen ja arkkitehtuurikuvaukseen erikoistunut aikakauslehti. Yhteistyö näiden julkaisujen kanssa on erityisen miellyttävää, sillä olen päässyt molempien kanssa suunnittelemaan ja ideoimaan kuvaratkaisuja alusta lähtien ja olen saanut esitellä monipuolisesti omaa visuaalista tyyliäni.

“Haen inspiraatiota kaikkialta. Matkustelen, katson paljon elokuvia, seuraan muotia ja erilaisia valokuvauksen somealustoja. Haen niistä aihioita ja ideoita, joilla rikastan omia näkemyksiäni.”

Haluan suunnitella ja ohjata lisää videoita

Still-kuvausten rinnalle on tullut myös yhä enemmän videotuotantoa ja -ohjausta. Voisin kuvitella, että tulevaisuudessa videoiden ohjaaminen tulee lisääntymään työssäni. Videoiden ohjaamisessa minua kiehtoo mahdollisuus kertoa vahvemmin brändien tarinaa liikkuvan kuvan avulla ja hyödyntää valon elävyyttä tunnelman luojana. Ohjaan ja suunnittelen videon sisällön ja videokuvauksen toteutan tiimityönä videokuvaukseen erikoistuneiden ammattilaisten kanssa.

Suomalainen design kiehtoo

Valokuvaajan ja visuaalisen ammattilaisen työssä on pakko kehittyä ja jalostua joka päivä, jos haluaa pysyä kyydissä mukana. Haen inspiraatiota kaikkialta. Matkustelen, katson paljon elokuvia, seuraan muotia ja erilaisia valokuvauksen somealustoja. Haen niistä aihioita ja ideoita, joilla rikastan omia näkemyksiäni. Suomalainen design kiehtoo minua erittäin paljon. Meillä on todella paljon hienoja suunnittelijoita ja muotoilijoita, joiden osaamista olisi saatava ulos maailmalle vielä enemmän. Tekisin mielelläni tulevaisuudessa enemmän yhteistyötä suomalaisten muotoilijoiden kanssa kuvaamalla heidän teoksiaan ja tuomalla niitä vahvemmin esiin eri foorumeilla.

Residence

Teksti: Olli Manninen