Storytellers: Petteri Löppönen

Nimi: Petteri Löppönen
Erikoistuminen:
henkilökuvaus, mainoskuvaus
Koulutus:
restonomi, kauppatieteiden maisteri, VAT, YAT
Yhteystiedot: 
www.petterilopponen.com
Instagram:petterilopponenphoto
FB: petterilopponenphoto
LinkedIn: plopponen

”Yksi kiinnostavimmista projekteistani on ollut Oulussa sijaitsevan Pohjola Sairaalan Inoroom-leikkaussalikonseptin kuvaukset. Seurasin puolen vuoden ajan leikkaussalin suunnittelun ja rakentamisen etenemistä.”

Oululainen moniosaaja

Kuvaan paljon erilaisia toimeksiantoja paikallisille yrityksille Oulun, Pohjanmaan ja Lapin seudulla. Asiakkainani on myös sisällöntuotanto- ja viestintätoimistoja eteläisestä Suomesta.

Olen tavallaan valunut asteittain yksityisyrittäjäksi ja valokuvaajaksi, sillä alun perin opiskelin restonomiksi Haaga Instituutin ammattikorkeakoulussa. Työskentelin opintojen ohessa hotelleissa pääkaupunkiseudulla. Kun olin työharjoittelussa Brysselissä, kiinnostuin valokuvaamisesta ja ollessani vaihto-oppilaana Siam Universityssä Thaimaassa, hankin elämäni ensimmäisen järjestelmäkameran. Aloin kiinnostua kaupunkien miljöiden kuvauksesta, mutta kuvasin lähinnä harrastuspohjalta.

”Opiskelin kantapään kautta, mitä kannattaisi tehdä ja miten edetä luodakseen kontakteja ja asiakassuhteita. Paikallisuudesta ja monipuolisesta osaamisesta on ollut paljon hyötyä asiakaskontaktien rakentamisessa.“

Kauppatieteilijästä ammattikuvaajaksi

2000-luvun alussa työskentelin ensin Oulussa 1,5 vuotta ja sitten pääkaupunkiseudulla Radisson SAS hotelleissa Revenue Managerina tuottojohtamisen parissa. Muutin Helsingistä takaisin Ouluun tyttöystäväni luo ja aloin opiskella Oulun yliopistossa kauppatieteiden maisterin tutkintoa. Valmistuin vuonna 2008 pahimman taantuman aikaan enkä löytänyt opintoja vastaavaa työtä. Valokuvaus oli alkanut kiinnostaa minua kuitenkin entistä enemmän ja jatkoin opiskeluja Tornion Lappia ammattiopistossa ja suoritin valokuvaajan ammattitutkinnon (VAT). Opiskelin lisäksi Oulussa yrittäjän ammattitutkinnon (YAT) ja päätin vuonna 2011 perustaa oman yrityksen. Tein aluksi perhe-, hää- ja muotokuvauksia LUMO Image -yritykseni nimissä, mutta kun aloin saada enemmän asiakkaiksi myös paikallisia pk-yrityksiä, brändäsin yrityskuvauspuolen omalla nimelläni.

Yrittäjän vapaus koukuttaa

Nautin yli kaiken yrittäjän vapaudesta, kun kukaan ei ole koputtamassa selkään tai määrittämässä kellonaikoja, vaan voin itse suunnitella aikatauluni ja ohjelmani. Yrittäjyys on koukuttavaa. Valokuvaajan uran alkuvaiheessa yllätyin, miten paljon työskentelystä kuluu aikaa itsensä markkinointiin ja verkostoitumiseen.

Aloittaessani urani ammattivalokuvaajana ja yrittäjänä minulla ei ollut oikeastaan minkäänlaista mielikuvaa valokuvaajan työstä. En ollut koskaan toiminut kenenkään kuvaajan assistenttina eikä minulla ollut varsinaisia esikuvia. Opiskelin kantapään kautta, mitä kannattaisi tehdä ja miten edetä luodakseen kontakteja ja asiakassuhteita. Paikallisuudesta ja monipuolisesta osaamisesta on ollut paljon hyötyä asiakaskontaktien rakentamisessa. Paikalliset yritykset Oulun, Pohjanmaan tai Lapin seudulla tarvitsevat sparrausta visuaaliseen markkinointiinsa ja silloin osaamisestani on heille apua.

FIMAGEn tapahtumat auttavat verkostoitumaan

Ouluun muuttaneena paljasjalkaisena helsinkiläisenä haluaisin tulevaisuudessa tehdä vielä enemmän yhteistyötä myös pääkaupunkiseudun mainos- ja viestintätoimistojen sekä brändiasiakkaiden kanssa. Kontaktien luomisessa ja verkostoitumisessa minulle on ollut erittäin paljon hyötyä FIMAGEn järjestämistä alan tapahtumista. Monet kollegani hämmästelevät usein, kun olen lentänyt päiväksi ja illaksi FIMAGEn tapahtumiin Oulusta asti. Minusta siinä ei ole mitään ihmeellistä, koska Oulussa tällaisia tapahtumia on vain harvakseltaan. Mielestäni nämä tapahtumat ovat arvokkaita kohtaamisia, joihin kannattaa tulla mukaan.

Hyödynnän verkostoitumiseen paljon myös sosiaalisen median kanavia, kuten LinkedIniä. Mielestäni läsnäolo somessa on tärkeää ja esimerkiksi Instagram storiesin avulla voi kätevästi tuoda esiin persoonaa kuvien takana.

“Innostun ylipäätään asiakkaista, joiden kanssa pääsee yhteistyöhön jo projektin alkumetreillä. Silloin voin tuoda mukaan oman osaamiseni ja antaa vaihtoehtoja ja ideoita valokuvaajan näkökulmasta asiakkaan omaan konseptisuunnitteluun.”

“Helposti lähestyttävä luonteeni herättää luottamusta ja luo hyvän lähtökohdan yhteistyölle.”

Dokumentoiva reportaasikuvaus inspiroi

Olen kuvannut paljon terveyteen, hyvinvointiin ja rakentamiseen liittyviä toimeksiantoja. Yksi kiinnostavimmista projekteistani on ollut Oulussa sijaitsevan Pohjola Sairaalan Inoroom-leikkaussalikonseptin kuvaukset. Seurasin puolen vuoden ajan leikkaussalin suunnittelun ja rakentamisen etenemistä. Usean kuukauden aikana pääsin dokumentoimaan yksityiskohtaisesti projektia. Tällaiset pitkäjänteiset yhteistyöt, joissa saa tehdä omaa työtään ja syvällisesti tutustua erilaisiin paikkoihin, joihin ei muuten olisi pääsyä, inspiroivat minua. Viihdyn muutenkin työpaikoilla tehtävien ja teollisten ympäristöjen sekä ammatti-ihmisten kuvaajana.

Video ja drone haltuun

Videon kysyntä kasvaa kovaa vauhtia asiakkaitteni keskuudessa. Olen opiskellut itsenäisesti videon kuvausta ja tehnyt asiakkailleni lyhyitä tarinallisia yritysvideoita. Nyt loppuvuodesta tein muun muassa Kuntokeskus Liikulle useita lyhyitä fiilisvideoita heidän uusista saleistaan.

Kuvaisin videoita mielelläni enemmän esimerkiksi ravintola- ja matkailualan toimijoille, koska näen heille siitä selkeän hyödyn. Hyvä ruoka ja matkustaminen ovat muutenkin lähellä sydäntäni.

Innostun ylipäätään asiakkaista, joiden kanssa pääsee yhteistyöhön jo projektin alkumetreillä. Silloin voin tuoda mukaan oman osaamiseni ja antaa vaihtoehtoja ja ideoita valokuvaajan näkökulmasta asiakkaan omaan konseptisuunnitteluun.

Myös drone-kuvaus kiinnostaa entistä enemmän asiakkaita. Erilaista kuvakulmaa voi hyödyntää niin valokuvauksessa kuin tuoda lisämaustetta myös videoon. Drone kulkee usein mukanani myös matkoillani, kuten Islannissa keväällä. Teen reissuistani usein matkavideon. Reissuvideoissani voin kokeilla uusia juttuja ja tekniikoita, joita voin sitten myöhemmin hyödyntää asiakasvideoissani.

“Kontaktien luomisessa ja verkostoitumisessa minulle on ollut erittäin paljon hyötyä FIMAGEn järjestämistä alan tapahtumista.”

Tulevaisuus on verkottumista ja erikoistumista

Työelämässä menestyminen edellyttää jatkuvaa osaamisen kehittämistä, verkottumista ja erikoistumista. Kilpailu alalla on kovaa ja kyky erottua muista edellyttää erikoistumista tiettyyn asiaan tai genreen. Olen tällä hetkellä luotettava paikallinen moniosaaja, mutta tulevaisuudessa minunkin olisi hyvä erikoistua johonkin tiettyyn suuntaan. En vielä tiedä, mihin suuntaan urani kuvaajana tulee kehittymään. Voisin kuvitella, että viiden vuoden kuluttua olen rakentanut ympärilleni tiiviimmän yhteistyö- ja markkinointitiimin, jonka kanssa palvelen asiakkaita.

Portfolioni Digital Art -kuvissa kokeilen vaihtoehtoisia kuvaratkaisuja ja testaan mihin omat kuvankäsittelytaidot taipuvat. Voin hyödyntää niiden ideoita myös asiakastöissäni.

Minut tunnetaan rauhallisena kuvaajana, jonka on helppo saada ihmiset henkilökuvissa rentoutumaan ilman ylimääräistä hösöttämistä. Helposti lähestyttävä luonteeni herättää luottamusta ja luo hyvän lähtökohdan yhteistyölle.

Studioni sijaitsee Oulunsalossa, mutta liikun ketterästi kannettavalla kalustollani, minne päin Suomea tahansa.

Teksti: Olli Manninen